Wielkanoc to wyjątkowy czas, który powtarza się tylko raz w roku. Z racji, że jest to ruchome święto, za każdym razem wypada w innym dniu, a nawet w dwóch różnych miesiącach! W tym roku Wielkanoc odbędzie się 31 marca, natomiast Poniedziałek Wielkanocny będzie dnia następnego, czyli 1 kwietnia – również wtedy, zwłaszcza dzieci i młodzież, obchodzić będzie Śmigus-Dyngus. Jakich potraw nie może zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole? Tego dowiesz się w poniższym artykule, dlatego serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nim!

Dlaczego data Świąt Wielkanocnych jest ruchoma?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy – Święta Wielkanocne każdego roku wypadają w innym terminie. Raz jest to połowa marca, a innym koniec kwietnia. Dlaczego tak jest? Od czego zależy data Wielkanocy? Historia ustalenia tej daty sięga aż IV wieku n.e., kiedy to podczas soboru nicejskiego ustalono, że Wielkanoc będzie obchodzona w najbliższą niedzielę po pierwszej pełni księżyca przypadającej po nadejściu wiosny. Należy przy tym koniecznie pamiętać o tym, że kościelne daty pełni księżyca zostały wyznaczone właśnie podczas soboru nicejskiego, który był bardzo dawno temu. Dlatego też owe daty nie zgadzają się z datami astronomicznymi. Cała ta reguła oznacza, że Święta Wielkanocne mogą przypadać najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia, więc jak możesz zauważyć, istnieje bardzo duża rozpiętość dat tego święta.

Jakie potrawy wielkanocne muszą koniecznie znaleźć się na Twoim świątecznym stole?

Wielkanocne potrawy, których nie może zabraknąć na Twoim świątecznym stole!W Polsce każde większe święto ma z góry ustalone menu, które powtarza się każdego roku. Podobnie jest z Wielkanocą. Śniadanie wielkanocne rozpocząć się musi od podzielenia święconki, czyli produktów w małych ilościach, które umieszczone zostały w koszyczku i poświęcone w kościele. Znaleźć tam można jajka, kiełbasę, sól i pieprz, babkę wielkanocną, chleb czy masło. Wszystko w bardzo małych ilościach lub miniaturowych formach, ponieważ ma być to tylko symbol. W wielu domach po podzieleniu święconki, jej niektóre części umieszcza się w żurku, czyli w tradycyjnej wielkanocnej zupie zrobionej na zakwasie z mąki, np. mąki żytniej. Oczywiście w wielu częściach Polski podaje się różne zupy świąteczne, np. czerwony barszcz wielkanocny, zupę chrzanową czy zupę grzybową z chrzanem. Elementem obowiązkowym każdego świątecznego stołu, są oczywiście jajka. Najczęściej podaje się je ugotowane na twardo, a ich skorupki są kolorowe, dzięki tradycji dekorowania jajek. Jajka mogą być również faszerowane, np. masą wykonaną z soczewicy. Jaja mogą być również dodawane do sałatek czy włożone do mięsa zamiast farszu. Biała kiełbasa to kolejna potrawa, której nie można pominąć. Zawsze podawana jest gotowana i gorąca, z dodatkiem musztardy oraz chrzanu. Obok kiełbasy musi znaleźć się szynka, faszerowany schab, piecze czy pasztet. Stół wielkanocny wręcz ugina się pod ilością mięsnych potraw! W niektórych domach podaje się również różnego rodzaju galarety: wieprzowe, drobiowe oraz mieszane. Jeśli chodzi o sałatki, to w Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw, jajek, ziemniaków, kiszonej kapusty, korniszonów i majonezu. To klasyczne danie obecne jest na polskich stołach od wielu lat.

Ciasta wielkanocne – poznaj je!

Na Święta Wielkanocne przygotowuje się przede wszystkim cztery rodzaje ciast: babkę wielkanocną, sernik wielkanocny, mazurka wielkanocnego oraz ciasto marchewkowe. Każdy, kto robi te desery, ma swój własny ulubiony przepis, którym posługuje się od lat. Z czego zrobione są te ciasta?

  • Babka wielkanocna – ma wiele swoich rodzajów, np. babka jogurtowa, gotowana, drożdżowa, marmurkowa, majonezowa czy z mascarpone, dlatego też każda z nich będzie inna i wyjątkowa. Najbardziej tradycyjna jest jednak babka drożdżowa, którą wykonuje się poprzez połączenie odpowiednich proporcji mąki pszennej tortowej, świeżych lub suchych drożdży, żółtek jaj, cukru, mleka, masła oraz rodzynek. Bardzo często ten rodzaj ciasta polewa się obficie lukrem, do którego zrobienia jest potrzebny sok z cytryny, cukier puder oraz woda. Babka, niezależnie od swojego rodzaju, charakteryzuje się jednym – swoim unikatowym wyglądem. Jest ona wysokim ciastem, które można piec tylko i wyłącznie w specjalnej formie.
  • Sernik wielkanocny – sernik z kolei to ciasto bardzo uniwersalne, które można kupić w każdej cukierni i doskonale sprawdzi się z okazji wielu uroczystości – także Świąt Wielkanocnych! Rodzajów serników również jest bardzo dużo i można wyróżnić: sernik królewski, sernik wiedeński, sernik krakowski, sernik z mascarpone, sernik złota rosa czy sernik z brzoskwiniami. Sernik wielkanocny z kolei wykonany jest tylko z pięciu składników, a mianowicie z: półtłustego lub tłustego twarogu, lub sera twarogowego mielonego, jajek, drobnego cukru, śmietanki kremówki oraz budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Do polewy z białej czekolady potrzebna będzie dobrej jakości biała czekolada oraz śmietanka kremówka 30%. Jeśli chcesz, aby ciasto miało spód, to koniecznie na dno ułóż herbatniki!
  • Mazurek wielkanocny – mazurki wielkanocne, czyli tradycyjne ciasto, które podawane jest tylko i wyłącznie w okresie Świąt Wielkanocnych, także ma różne formy i wyróżnić można: mazurka wielkanocnego, mazurka czekoladowego oraz mazurka kajmakowego. Ten najbardziej tradycyjny składa się z mąki pszennej, masła, cukru pudru, śmietany kwaśnej 18% oraz żółtek jaj. Dodatkowo przygotować należy puszkę kajmaki, mały słoik Nutelli lub podobnego kremu, tabliczkę gorzkiej czekolady, orzechy prażone laskowe oraz różne ozdoby, np. płatki migdałów lub czekoladowe jajeczka. Jeśli musisz wybrać tylko jedno ciasto wielkanocne, to postaw koniecznie na mazurka, ponieważ znacznie wyróżnia się on na tle innych słodkich deserów!
  • Ciasto marchewkowe – nie jest to obowiązkowy element wielkanocnego stołu, ale warto urozmaicić nim tradycyjne ciasta. Ciasto marchewkowe kojarzyć się może właśnie z okresem wielkanocnym, a spowodowane jest to z całą pewnością marchewką, która stanowi w tym deserze znaczną część. Marchewka z kolei kojarzy się z zającami, a te zwierzęta są obecne na prawie wszystkich wielkanocnych ozdobach. Z jakich składników można zrobić ciasto marchewkowe? Będzie Ci potrzebna mąka pszenna, olej roślinny, jaja, marchewka, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, cukier zwykły, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ekstrakt z wanilii oraz cynamon, sól, imbir i gałka muszkatołowa.

Teraz już z całą pewnością wiesz, jakich potraw i ciast nie może zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole! Postaw na tradycyjne dania, takie jak żurek czy jaja w różnej postaci. Koniecznie zrób lub kup również chociaż jedno z powyższych ciast, a jeszcze bardziej urozmaicisz to wyjątkowe święto. Po całym dniu spędzonym w kuchni, z całą pewnością przyda Ci się dłuższa chwila odpoczynku. Optymalny sen może zapewnić materac nawierzchniowy 90×200, który położyć możesz na swój stary materac, aby polepszyć jakość swojego relaksu. SleepMed to producent wielu artykułów sypialnianych, które wyróżniają się swoją znakomitą jakością. Materac możesz również kupić w wielu sklepach stacjonarnych znajdujących się w mieście Koszalin – serdecznie zapraszamy!

Przeczytaj także: Łóżko – pierwszy wybór.